Skeiv seminarrekke høsten 2017

Jobber du med skeive perspektiver, studier og teorier på UiO? Elisabeth Engebretsen, førstelektor og forsker ved STK starter ny seminarrekke om skeiv forskning fra høsten 2017.

Om seminaret

Høsten 2017 etableres Skeiv Seminarrekke ved Universitetet i Oslo for å sette søkelys på pågående og etablert forskning på feltet skeive studier og teori. Det skeive perspektivet forstås her som en fellesbetegnelse på teoretiske, empiriske og analytiske tilnærminger som kritisk tar for seg og utfordrer vante, normative forståelser knyttet til – først og fremst – seksualitet og kjønn (heteronormativitet), men inkluderer også perspektiver som utfordrer hegemoniske strukturer i samfunn og kultur knyttet til andre forskjellsskapende identitetsfaktorer som etnisitet, funksjonsnedsettelse, religion, nasjonalitet, alder osv.

Initiativet henter inspirasjon fra det tidligere Nettverk for Homoforskning, som dessverre ble avsluttet for 6 år siden. Det er nå på tide å lansere et forum som spesifikt fokuserer på aktuell skeiv forskning i Oslo regionen (vi planlegger en større regional bredde for seminarene i 2018).

Vi ser på den ene siden at både den generelle samfunnsdebatten, politisk aktivisme, og studie- og forskningsklimaet adresserer skeiv tematikk i stadig større grad. Samtidig er skeiv forskning i stor grad strukturelt marginalisert innenfor norske fagmiljøer på universitetene.

Dette initiativet har som mål å bli en faglig såvel som sosial ressurs for forskere og studenter på tvers av fagmiljø og karriereløp. I korthet vil Skeiv Seminarrekke føre folk sammen i konversasjon, synliggjøre bredden av aktuell skeiv forskning for både studenter, forskningsmiljøer og akademisk administrasjon spesielt i forhold til forskningspolitikk, og dessuten bidra til økt profilering av skeiv forskning i Norge mer generelt.

Tidspunkt: kl. 16.15-18

Sted:

13/9, 1/11, 29/11, 13/12: 12 etasje i HF bygget (Niels Treschows hus, kantina; Niels Henrik Abels vei 36)

4/10: Hanna Ryggen rommet, Lucy Smiths Hus PENDING

Program for høsten 2017

Onsdag 13 september

Dag Øistein Endsjø (religionshistorie, UiO)

Tvert om? Hvordan LHBT-rettigheter kan være beskyttet av religionsfriheten

Onsdag 4 oktober

Fokus på nye masteroppgaver med skeivt tema:

• Marianne Gunderson (Senter for tverrfaglig kjønnsforskning, UiO): Skeive temaer i alpha/beta/omega fanfiksjon
  • Guro Torget (Institutt for medier og kommunikasjon, UiO): Skeiv representasjon på streite premisser: Representasjon av LHBTQ karakterer i dataspill