Kvinnedagen 8. mars. Høyrepopulistisk vind over USA og Europa – hva nå feminister?

Vi ser på fremveksten av høyrepopulisme i vesten med feministiske briller. Det blir også musikk med Tuva Syvertsen fra Valkyrien Allstars, kaffe og sjokoladecroissanter til alle.

Velkommen til STK og UiOs 8. mars arrangement!

I 2016 stemte britene seg ut av EU mens amerikanerne stemte Trump inn i Det hvite hus. Eksperter og kommentatorer har forklart valgene med den hvite arbeiderklassens protest mot de politiske elitene, globaliseringen og liberale verdier.

I flere europeiske land skrider høyrepopulistiske partier frem og inntar gradvis flere regjeringskontorer. Dette er partier som preges av nasjonalisme, anti-feminisme, anti-establishment og sterk motstand mot innvandring.

Senter for tverrfaglig kjønnsforskning har lang tradisjon i å markere Kvinnedagen i samarbeid med UiO sentralt. I år retter vi blikket mot den fremvoksende høyrepopulismens konsekvenser i et feministisk perspektiv. Vi spør:

• Hva har gitt grobunn til de høyrepopulistiske partiene?
  • Hvilket kvinnesyn finner vi i de høyrepopulistiske bevegelsene?
  • Hvilke konsekvenser har høyrepopulismen for kvinner, lhbt-personer og etniske minoriteter?
  • Hvordan kan feminister og likestillingsforkjempere ta opp kampen mot denne utviklingen?
nærbilde av artist tuva syvertsen på scenen
Tuva Syvertsen fra Valkyrien Allstars kommer og spiller. Bilde: Tuva Syvertsen in concert, Tore Sætre, CC BY SA 2.0

13.00-13.10  Velkomsthilsen fra Ragnhild Helene Hennum, prorektor UiO

13.10-13.30  Hillary Clinton og den sinte hvite mannen? Hege Ulstein, kommentator i Dagsavisen

13.30-13.50  Hvorfor ble Trump stemt frem og hvilke konsekvenser vil valget få for kvinner, lhbt personer og minoriteter? Jeff Lugowe, styremedlem i Democrats Abroad.

13:50-14:10  Maskulinistisk populisme og det Amerikanske presidentskapet Stine Helena Bang Svendsen, førsteamanuensis ved Program for lærerutdanning, NTNU

14.10-14:30  Sinte hvite kvinner og menn: om kjønn, frykt og ny-nasjonalisme blant høyrepopulister i Europa. Cathrine Moe Thorleifsson, forsker ved Sosialantropologisk institutt, UiO

14.30-15.00 Pause med kaffe og sjokoladecroissanter

Musikk med Tuva Syvertsen fra Valkyrien Allstars