#Metoo – veien videre? Ulike perspektiver på seksuell trakassering

Velkommen til UiO og STKs 8. mars arrangement om seksuell trakassering! Vi har invitert fagfolk til å belyse temaet og #Metoo-kampanjen. Det blir også paneldebatt, musikk med Queendom og servering av kaffe og croissanter!

Siden oktober 2017 har #Metoo-kampanjen satt søkelys på seksuell trakassering i bransje etter bransje. Tallrike personlige historier om uønsket seksuell oppmerksomhet har rystet og skapt debatt. Det er tydelig at seksuell trakassering er et strukturelt samfunnsproblem med alvorlige konsekvenser.

Senter for tverrfaglig kjønnsforskning har lang tradisjon i å markere Kvinnedagen i samarbeid med UiO sentralt. Til årets 8-mars inviterer vi studenter, akademikere og alle interesserte til seminar om kjølvannet av #Metoo-kampanjen.

Vi vil også belyse utfordringene med seksuell trakassering i vår egen sektor. Høyskole- og universitetssektoren har en hierarkisk struktur med mange midlertidige stillinger. En ny undersøkelse viser også at én prosent av studentene sier de har blitt utsatt for seksuell trakassering fra ansatte, åtte prosent fra medstudenter.

Vi spør:

Hvorfor kom denne kampanjen akkurat nå? Hva vet vi egentlig om seksuell trakassering i norsk arbeidsliv? Hvilken rolle har mediene spilt? Hvor stort er problemet med seksuell trakassering for ansatte og studenter i høyskole- og universitetssektoren? Kan slike kampanjer skape reell endring?

Program

13:00-13:15  Velkomst av Anne Jorunn Berg, senterleder ved STK og Svein Stølen, rektor ved UiO

queendom
Artistkollektivet Queendom kommer og spiller på årets 8. mars arrangement. Foto: Melafestivalen, Queendom, CC BY-NC-SA 2.0

13:15-13:30  Fra bekjennelsens mediale massemobilisering til politikk, Wencke Mühleisen, forsker ved STK

13:30-13:45  Hva vet vi om seksuell trakassering i arbeidslivet? Ståle Einarsen, professor i arbeids- og organisasjonspsykologi ved Universitetet i Bergen

13:45-14:00  Femininitet og hetero-nytelse - hva er koblingen til seksuell trakassering? Agnes Bolsø, professor ved Institutt for tverrfaglige kulturstudier ved NTNU

14:00-14:15 Mellom bagateller og stillhet: Erfaringer fra å skrive om trakassering før #Metoo, Hanne Østli Jakobsen, journalist i Morgenbladet

14:15-14:30 Investigating the matrix of sexual harassment in academia, Marit Hovdal Moan og Sophia Efstathiou, initiativtakere til #metooakademia og forskere ved NTNU

14.30-15.10 Pause med kaffe og croissanter og musikk med Queendom (artistkollektiv bestående av Hannah Wozene Kvam, Asta Businge Lydersen og Monica Ifejilika)

15:10-16:00   Debatt: Fra kampanje til tiltak - hvor går vi nå?

I panelet

• Wencke Mühleisen