Aktuelt

veggkunst metoo kampanjen
Publisert 16. nov. 2017 15:07

Something is rotten in the state of heterosexuality! eller hva? Metoo-kampanjen i sosiale medier synes å tyde på det.

Pride
Publisert 26. okt. 2017 15:15

Med TV-serien Jævla homo! viser NRK at vi trenger kunnskap om skeive spørsmål. Her bør kjønnsforskerne komme på banen, skriver Elisabeth L. Engebretsen, universitetslektor ved STK.

Denne teksten var først publisert i Kilden Kjønnsforskning.no

Publisert 23. okt. 2017 13:13

"Hvis det blir systematisk seksualisering av kvinner i en såpass alvorlig sak, er det gammeldags. Jeg tenker at det er passé å omtale kvinner på den måten i en profesjonell sammenheng.", sier Anne-Jorunn Berg til Dagbladet om Torgrim Eggens karakteristikker av kvinner i sin nye bok .

Publisert 23. okt. 2017 12:40

Det er utfordrende å anmelde en bok hvor du selv blir plagiert, skriver Hannah Helseth som har anmeldt "Det store sviket. Æresvold og æresdrap i Norge" av Wencke Fulgehaug.

skamløse jenter holder foredrag
Publisert 23. okt. 2017 11:26

"Jeg er så begeistret for boka «Skamløs» at jeg ikke klarer å få hendene ned. De vil være der oppe i lufta og applaudere!, skriver Hannah Helseth som har anmeldt "Skamløs" i Klassekampens bokmagasin.

mor og barn
Publisert 4. okt. 2017 11:21

Kan moderskap som praksis, erfaring og metafor brukes til annet enn å binde og baste det kvinnelige til biologi og den lille verden?

Publisert 27. sep. 2017 16:05

Kvinner tjener 88 prosent av en manns lønn, og tar mer ansvar for ulønnet omsorgsarbeid. Hva skyldes den økonomiske ulikestillingen? Episode 10 av Kjønnsavdelingen handler om lønn, pensjon og feminismens plass i den kapitalistiske økonomien.

Publisert 27. sep. 2017 15:46

TV-serien "Jævla homo" prøver å finne ut av hvordan det er å være homofil i Norge i dag. Dokumentarserien tar opp tema som skam, skeiv sex, ensomhet og femininitet.

Publisert 27. sep. 2017 15:23

– Det er mer enn nok skjønnhetspress som det er. Slike produkter er fullstendig unødvendig. Jeg synes underlivet skal være sånn som det er fra naturens siden, sier Halsaa til Melk & Honning.

Publisert 19. sep. 2017 14:00

Else Lystad er bacelorstudent ved STK og sitter i programutvalget.  Hun medvirker i den norske serien "Generasjoner" der hun snakker om seksuell identitet i sin generasjon.

Har dagens unge kommet bedre eller dårligere ut enn generasjonene før dem? I denne episoden snakker tre personer fra tre generasjoner om hvordan hvordan de opplevde å bli seksuelt aktive. Medvirkende: Elise Lystad, Per Kristian Voss Halvorsen, Marianne Haaland, Arvid Pettersen, Marianne Voss Halvorsen og Torgunn Lystad

 

Publisert 11. sep. 2017 10:55

"Et nytt ekspertutvalg skal finne ut hvorfor gutter gjør det dårligere enn jenter på skolen. I utvalget glimrer forskere som har studert gutter og jenter, kjønn og likestilling med sitt fravær", skriver Harriet Bjerrum Nielsen, professor ved STK, i Aftenposten 7. september. 

Publisert 5. sep. 2017 10:58

Mange likestillingsforkjempere hevder kvinner som bruker hijab er undertrykte, til tross for at de selv hevder det motsatte. Beatrice Halsaa, professor ved STK og Cecilie Thun, forsker ved STK, kommenterer hijabdebatten Vårt Land.

Publisert 4. sep. 2017 12:18

Beatrice Halsaa, professor ved STK, snakker om norsk likestillingspolitikk i anledning Stortingsvalget 2017 på Kjønnsavdelingen podkast.

Denne episoden av Kjønnsavdelingen tar opp hvilke politiske spørsmål som berører likestilling, og hvilken rolle likestilling har i den politiske debatten. Kan man stemme for likestilling ved Stortingsvalget? I episoden deltar også Cathrine Holst, Johannes Bergh, Mina Adampour og Gudrun Schyman.

 

 

 

homofilt par som kysser forran nazidemonsrasjon
Publisert 4. sep. 2017 10:42

«Jeg vil ikke dø – disse folka mener det på alvor», sa Heather Heyer til sin venninne før den nynazistiske demonstrasjonen i Charlottesville i USA.

Publisert 7. aug. 2017 09:55

Hvorfor blir kvinner midt i livet så opptatt av alder lenger før de er gamle? Forfatter og kjønnsforsker Wencke Mühleisen undersøker forholdet mellom kjønn, tid og alder i sommer i P2. Og undrer seg over hvorvidt overgangsalderen egentlig finnes.

Publisert 7. aug. 2017 09:52

Wencke Mühleisen, forfatter og forsker ved STK, skriver for Ytring om stigmaet knyttet til kvinners overgangsalder.

Hør også Wencke Mühleisen i Sommer i P2

Publisert 4. aug. 2017 15:37

- Gutter lærer seg fra de er ganske små at menn er store og sterke, og i alle fall ikke syke. Kanskje er forklaringen på hvorfor menn ikke er så opptatt av helse og sykdom, at de tror de skal leve evig. De skyver det unna. De tror at sykdom er noe som ikke vil skje dem, sier Ulla-Britt Lilleaas, professor ved Senter for tverrfaglig kjønnsforskning til Fedrelandsvennen om hvorfor menn ikke går oftere til legen.

Publisert 4. aug. 2017 15:32

"Sosiolog Ardis Storm Mathisen ved Senter for tverrfaglig kjønnsforskning og SIFO mener trenden med at en av foreldrene tar med et av barna på ferie, er et utslag av flere ting. Et ønske om å gjøre noe hyggelig med barna som kobler til individuelle interesser, samt generelt bedre økonomi, er trolig viktige faktorer". 

Ardis Storm Mathisen kommenterer familieferietrender i VG.

Publisert 4. aug. 2017 15:25

– Mange i 20-årene i dag er opptatt av å kjempe for sin egen integritet. Da kan jeg se for meg at det også er mange som vil tenke at de har rett til å sole seg toppløse uten at noen skal seksualisere dem av den grunn, sier Trine Rogg Korsvik som er historiker ved Senter for tverrfaglig kjønnforskning til Agderposten om toppløs soling. 

 

Bilde at to søstre
Publisert 26. juli 2017 10:57

«Er dere søstre»? er et spørsmål jeg ofte får, og gjør meg underlig rørt, når jeg treffer nytt personal på avdelingen der min syke søster for tiden ligger.

Publisert 27. juni 2017 14:45

"I et valgår der stemmer fra LHBTQI befolkningen aktivt søkes, er politikerne er enige om at det er behov før økt kompetanse og kunnskap om skeive liv i skole og utdanning. Men hva med kårene for forskning på høyskole- og universitetsnivå? Og hva med den skeive forskningspolitikken, finnes den i Norge?", spør Elisabeth Lund Engebretsen, førstelektor ved STK, i Dagsavisen 26.juni.

Publisert 22. juni 2017 15:38

Hvor langt er det egentlig fra Jane Eyre til Pretty Woman?

Tone Brekke, postdoktor ved STK, analyserer Jane Eyre i kulturreportasjen på P2, i samtale med Vera Kvaal. Er Jane Eyre feministisk, i så fall på hvilken måte? Hvilken tidsepoke tilhører boka? Hvem er egentlig Jane Eyre? Og hvorfor har akkurat denne fortellingen blitt så sentral i britisk litteraturhistorie? Dette er noen av temaene som diskuteres i innslaget.

Sykehus med pasient og sykehuspersonel
Publisert 20. juni 2017 09:45

Når døden før eller siden inntreffer. Finnes det da også en dødens estetikk? Og har den også et klasseaspekt, en dødens sosiolekt? Klart den har.

Publisert 13. juni 2017 10:49

BEIJING (Aftenposten): Taiwan blir først i Asia med å tillate homoekteskap. Homser og lesber håper nå at land i hele verdensdelen vil følge øyas eksempel og gi dem lovfestet rett til å gifte seg.

Publisert 18. apr. 2017 11:10

Kjønnsavdelingen er en podkast om kjønn og likestilling fra Kilden kjønnsforskning.no og Agenda Magasin. I første episode diskuterer Anne Bitsch, stipendiat ved STK, hvordan man behandler voldtekt i det norske rettssystemet. I sjette episode kan vi høre Trine Rogg, førstelektor ved STK, fortelle om feminismen på 1970-tallet.