Feminist javisst med Wencke Mühleisen: Make it count

«Jeg vil ikke dø – disse folka mener det på alvor», sa Heather Heyer til sin venninne før den nynazistiske demonstrasjonen i Charlottesville i USA.

Heather hadde først bestemt seg for å bli hjemme, men ombestemte seg og deltok likevel i motdemonstrasjonen. Nå vet vi alle at hun ble myrdet av en nynazist mens hun protesterte mot de høyreekstreme nasjonalistene. Heathers mor Susan Bros tale ved minnestunden etter Heathers død har gått verden rundt. «They tried to kill my child to shut her up,» sa hun, og fortsatte: «But by golly, if I’ve got to give her up, we’re going to make it count.»

Det er som om hjertet stopper og blir stående helt stille i brystet ved tanken på å stå foran en forsamling etter at ens barn er blitt myrdet – og så sier hun disse ordene.

Nasjonalsosialister og høyreekstreme er på frammarsj i USA og i Europa. Nynazistene har lenge stått sterkt i Sverige, og nå har de ambisjoner om å styrke sin posisjon i Norge. Det vakte oppsikt da nynazistene i Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM) hadde søkt om å demonstrere i Fredrikstad 29. juli. DNM er en åpent nasjonalsosialistisk organisasjon som har en lang historie med bruk av politisk vold og terror.

Politiet valgte først å ikke nedlegge forbud mot marsjen. Deretter bestemte politiet å forby demonstrasjonen likevel, men fortsatt uten begrunnelsen at DNM er en rasistisk, voldelig gruppering. I stedet hevdet politiet at de fryktet vold fra motdemonstranter. Slik oppnådde politiet å gi motdemonstranter skylden for at nynazister ikke får marsjere i norske gater, som Rune Berglund Steen skrev i Klassekampen 8. juli. Dramaet sluttet imidlertid ikke her, ettersom politiet senere valgte å forby en planlagt markering mot nynazistene i regi av kommunen, Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold (FRI), LO og andre, fordi det av «rettferdighetsprinsipper» ville være «litt urimelig».

Siste akt i nynazistenes forsøk på fremmarsj i Norge og politiets vakling i møte med dem, spilte seg ut da DNM 29. juli demonstrerte i Kristiansand i stedet. Politiet lot den ulovlige demonstrasjonen gå av stabelen og stanset folk som ville vise sin avsky, blant andre forfatter Ole Tellefsen, som ble fjernet med makt og påsatt håndjern.

Nynazister er rasister, antifeminister og homohatere. I Huffington Post kunne jeg kort tid etter at Heather Heyer hadde blitt myrdet lese at redaktøren for det nasjonalsosialistiske magasinet Daily Stormer beskrev henne som «a fat, childless, 32-year-old slut» og skrev at hun ikke hadde noen verdi, fordi hun hadde mislyktes i å gifte seg og å få barn.

Det er høyreekstreme bevegelsers uttalte mål å bekjempe feminisme og skeives rettigheter og å redusere hvite kvinner til deres rolle til mødre som skal reprodusere den hvite befolkningen. Svenske nynazister har drept flere homofile, inkludert personer fra den «homolobbyen» som de ønsker å knuse. Om vi holder Breiviks massemord utenom, er skeive den gruppen som har blitt utsatt for desidert mest vold og drap av nazister i Skandinavia de siste tretti årene.

I Spania har det nettopp skjedd et forferdelig terrorangrep. I skrivende stund har IS tatt ansvaret for volden. Det yngste offeret skal ha vært tre år. Finland har nylig opplevd sitt første terrorangrep. En 18 år gammel marokkansk asylsøker myrdet to kvinner med kniv og såret i tillegg åtte personer. I Norge har høyreekstreme Breivik stått for terror og mord, og nynazister setter fram trusler denne sommeren.

Islamister og høyreekstreme representerer hverandres fiendebilder. Likevel har de noe felles: De deler et dypt patriarkalsk forankret syn på kjønn og likestilling. De er begge villige til å gjøre ekstreme handlinger for å virkeliggjøre sin versjon av et totalitært samfunn, der kvinner er redusert til fødemaskiner og homofile, transpersoner og skeive, ikke har eksistensberettigelse.

Det er valg. Vi har en finansminister fra Frp som mener at fedrekvote og likestillingsombudet ikke spiller noen rolle i arbeidet for likestilling. Hun bryr seg bare om fravær av likestilling hos innvandrerbefolkningen. Hun ser glatt bort fra at den norske majoritetsbefolkningen fostret en hvit høyreekstrem massemorder og antifeminist i sine rekker og at norske, hvite nasjonalsosialister marsjerer i gatene med krav om å «knuse homolobbyen». Vi vet hva vi har å gjøre valgdagen: Make it count.

Av Wencke Mühleisen
Publisert 4. sep. 2017 10:42 - Sist endret 4. sep. 2017 10:58