I media - Side 2

Publisert 27. sep. 2017 15:46

TV-serien "Jævla homo" prøver å finne ut av hvordan det er å være homofil i Norge i dag. Dokumentarserien tar opp tema som skam, skeiv sex, ensomhet og femininitet.

Publisert 27. sep. 2017 15:23

– Det er mer enn nok skjønnhetspress som det er. Slike produkter er fullstendig unødvendig. Jeg synes underlivet skal være sånn som det er fra naturens siden, sier Halsaa til Melk & Honning.

Publisert 19. sep. 2017 14:00

Else Lystad er bacelorstudent ved STK og sitter i programutvalget.  Hun medvirker i den norske serien "Generasjoner" der hun snakker om seksuell identitet i sin generasjon.

Har dagens unge kommet bedre eller dårligere ut enn generasjonene før dem? I denne episoden snakker tre personer fra tre generasjoner om hvordan hvordan de opplevde å bli seksuelt aktive. Medvirkende: Elise Lystad, Per Kristian Voss Halvorsen, Marianne Haaland, Arvid Pettersen, Marianne Voss Halvorsen og Torgunn Lystad

 

Publisert 11. sep. 2017 10:55

"Et nytt ekspertutvalg skal finne ut hvorfor gutter gjør det dårligere enn jenter på skolen. I utvalget glimrer forskere som har studert gutter og jenter, kjønn og likestilling med sitt fravær", skriver Harriet Bjerrum Nielsen, professor ved STK, i Aftenposten 7. september. 

Publisert 5. sep. 2017 10:58

Mange likestillingsforkjempere hevder kvinner som bruker hijab er undertrykte, til tross for at de selv hevder det motsatte. Beatrice Halsaa, professor ved STK og Cecilie Thun, forsker ved STK, kommenterer hijabdebatten Vårt Land.

Publisert 4. sep. 2017 12:18

Beatrice Halsaa, professor ved STK, snakker om norsk likestillingspolitikk i anledning Stortingsvalget 2017 på Kjønnsavdelingen podkast.

Denne episoden av Kjønnsavdelingen tar opp hvilke politiske spørsmål som berører likestilling, og hvilken rolle likestilling har i den politiske debatten. Kan man stemme for likestilling ved Stortingsvalget? I episoden deltar også Cathrine Holst, Johannes Bergh, Mina Adampour og Gudrun Schyman.

 

 

 

homofilt par som kysser forran nazidemonsrasjon
Publisert 4. sep. 2017 10:42

«Jeg vil ikke dø – disse folka mener det på alvor», sa Heather Heyer til sin venninne før den nynazistiske demonstrasjonen i Charlottesville i USA.

Publisert 7. aug. 2017 09:55

Hvorfor blir kvinner midt i livet så opptatt av alder lenger før de er gamle? Forfatter og kjønnsforsker Wencke Mühleisen undersøker forholdet mellom kjønn, tid og alder i sommer i P2. Og undrer seg over hvorvidt overgangsalderen egentlig finnes.

Publisert 7. aug. 2017 09:52

Wencke Mühleisen, forfatter og forsker ved STK, skriver for Ytring om stigmaet knyttet til kvinners overgangsalder.

Hør også Wencke Mühleisen i Sommer i P2

Publisert 4. aug. 2017 15:37

- Gutter lærer seg fra de er ganske små at menn er store og sterke, og i alle fall ikke syke. Kanskje er forklaringen på hvorfor menn ikke er så opptatt av helse og sykdom, at de tror de skal leve evig. De skyver det unna. De tror at sykdom er noe som ikke vil skje dem, sier Ulla-Britt Lilleaas, professor ved Senter for tverrfaglig kjønnsforskning til Fedrelandsvennen om hvorfor menn ikke går oftere til legen.

Publisert 4. aug. 2017 15:32

"Sosiolog Ardis Storm Mathisen ved Senter for tverrfaglig kjønnsforskning og SIFO mener trenden med at en av foreldrene tar med et av barna på ferie, er et utslag av flere ting. Et ønske om å gjøre noe hyggelig med barna som kobler til individuelle interesser, samt generelt bedre økonomi, er trolig viktige faktorer". 

Ardis Storm Mathisen kommenterer familieferietrender i VG.

Publisert 4. aug. 2017 15:25

– Mange i 20-årene i dag er opptatt av å kjempe for sin egen integritet. Da kan jeg se for meg at det også er mange som vil tenke at de har rett til å sole seg toppløse uten at noen skal seksualisere dem av den grunn, sier Trine Rogg Korsvik som er historiker ved Senter for tverrfaglig kjønnforskning til Agderposten om toppløs soling. 

 

Bilde at to søstre
Publisert 26. juli 2017 10:57

«Er dere søstre»? er et spørsmål jeg ofte får, og gjør meg underlig rørt, når jeg treffer nytt personal på avdelingen der min syke søster for tiden ligger.

Publisert 27. juni 2017 14:45

"I et valgår der stemmer fra LHBTQI befolkningen aktivt søkes, er politikerne er enige om at det er behov før økt kompetanse og kunnskap om skeive liv i skole og utdanning. Men hva med kårene for forskning på høyskole- og universitetsnivå? Og hva med den skeive forskningspolitikken, finnes den i Norge?", spør Elisabeth Lund Engebretsen, førstelektor ved STK, i Dagsavisen 26.juni.

Publisert 22. juni 2017 15:38

Hvor langt er det egentlig fra Jane Eyre til Pretty Woman?

Tone Brekke, postdoktor ved STK, analyserer Jane Eyre i kulturreportasjen på P2, i samtale med Vera Kvaal. Er Jane Eyre feministisk, i så fall på hvilken måte? Hvilken tidsepoke tilhører boka? Hvem er egentlig Jane Eyre? Og hvorfor har akkurat denne fortellingen blitt så sentral i britisk litteraturhistorie? Dette er noen av temaene som diskuteres i innslaget.

Sykehus med pasient og sykehuspersonel
Publisert 20. juni 2017 09:45

Når døden før eller siden inntreffer. Finnes det da også en dødens estetikk? Og har den også et klasseaspekt, en dødens sosiolekt? Klart den har.

Publisert 13. juni 2017 10:49

BEIJING (Aftenposten): Taiwan blir først i Asia med å tillate homoekteskap. Homser og lesber håper nå at land i hele verdensdelen vil følge øyas eksempel og gi dem lovfestet rett til å gifte seg.

Publisert 18. apr. 2017 11:10

Kjønnsavdelingen er en podkast om kjønn og likestilling fra Kilden kjønnsforskning.no og Agenda Magasin. I første episode diskuterer Anne Bitsch, stipendiat ved STK, hvordan man behandler voldtekt i det norske rettssystemet. I sjette episode kan vi høre Trine Rogg, førstelektor ved STK, fortelle om feminismen på 1970-tallet.

Publisert 11. apr. 2017 12:44

Om podkasten:

Harriet Bjerrum Nielsen er en veteran i norsk kjønnsforskning og skoleforskning. Hun er også tidligere leder for Senter for tverrfaglig kjønnsforskning og hun er aktuell nå som en av deltagerne i den såkalte "guttedebatten" om guttene og skolen. Vi snakker om frafall, vi snakker om karakterer, vi snakker om videre studier, og vi snakker om 6-åringene i skolen. Kan det være andre faktorer enn kjønn som er viktigere når vi ser resultatene i skolen?

Publisert 4. apr. 2017 13:03

– Domfelte i voldtektssaker har 20 prosent «fordel» i retten hvis de er etnisk norske. Det er mye, sier Anne Bitsch, forsker ved Senteret for tverrfaglig kjønnsforskning ved Universitetet i Oslo i VG

Sammen med Marit Elisabeth Klemetsen, som har en doktorgrad i samfunnsøkonomi, har hun skrevet en vitenskapelig artikkel om behandlingen av voldtektssaker i lagmannsretten.

Publisert 27. mars 2017 11:33

"Underrepresentasjon på et nivå fører ikke nødvendigvis til underrepresentasjon på det neste. Det viktige med forskjeller er ikke at de finnes, men hva de kommer til å bety over tid".

Harriet Bjerrum Nielsen, professor ved STK, svarer Kristian Gundersen i debatten om kjønn og utdanning som har gått i Aftenposten.

 

Publisert 21. mars 2017 15:59

50 år med feminisme, likestilling, omfordelingspolitikk og rettigheter har banet veien for grunnleggende endringer som berører alle menneskers liv daglig – uansett hva de mener om utviklingen.

Publisert 20. mars 2017 11:24

– Det er kanskje ikke meningen at alle skal være i samme rom, sier postdoktor Tone Brekke ved senter for tverrfaglige kulturstudier ved Universitetet i Oslo til avisa Vårt Land.

Vestkantbadet Spa avviste en transkvinne som ville besøke spaet på en dag forbeholdt kvinner. Transkvinnen mener Vestkantbadet Spa begikk et lovbrudd da de sendte en e-post der de avviste henne fra badet.

Tone Brekke mener rettighetene bør veies mot hverandre for å finne en praktisk løsning, og at en av dem er å tilby nøytrale garderober på spa og i svømmehaller. Før det eventuelt innføres felles garderober mener hun kvinners behov for beskyttelse må evalueres.

 

Publisert 20. mars 2017 11:05

Etter en lengre debatt i Aftenposten og kjønn, prestasjoner og skolesystemet i Norge, inviterte Debatten i NRK til direktesendt debatt. Harriet Bjerrum Nielsen, Professor ved STK, deltok i debatten. Tittelen på sendingen var "Skoletapere" og programmet ble vist 2. mars 2017.

Publisert 20. mars 2017 10:56

"Det er et større press på jenter for å få gode karakterer på videregående, mens de fleste gutter kommer dit de vil med de karakterer de har – bortsett altså fra noen enkelte fag hvor de er i konkurranse med jentene", skriver Bjerrum Nielsen til Aftenposten.

Innlegget føyer seg inn i en lengre offentlig debatt om kjønn og prestasjoner i norsk og skole- og utdanningssystem.