I media - Side 4

Publisert 4. feb. 2016 14:26

Jenter som presterer høyt, har ambisjoner og får psykiske problemer, kategoriseres gjerne som for flinke. Men flink pike-syndromet er verken en klinisk diagnose eller et etablert fagbegrep. Hva er greia med de flinke pikene?

KILDEN stiller spørsmålet til Harriet Bjerrum Nielsen, skoleforsker og professor ved Senter for tverrfaglig kjønnsforskning ved Universitetet i Oslo, om hvor begrepet kommer fra.

– Det vet jeg ikke, men det er også brukt i utlandet. En gjetning vil være at det kom i bruk i Norge omtrent samtidig med at jentene ble majoriteten i de som fullførte videregående skole og tok høyere utdanning, det vil si omkring 1990.

Les hele saken på kjonnsforskning.no

Publisert 3. feb. 2016 12:33

Soldatane i Kongo og bistandsorganisasjonane har heilt ulike oppfatningar av kva som er årsakene til seksualisert vald i landet. Det viser Nora Mehsen i masteroppgåva si i kriminologi. Hun fikk prisen for den beste masteroppgåva om kjønn på UiO i 2015 frå Senter for tverrfagleg kjønnsforsking, UiO. Uniforum.uio.no bringer intervju med Nora Mehsen publisert 29.01.2016. Les mer.

Publisert 26. jan. 2016 13:50

Et vestlig utviklingsprosjekt som skal lære kongolesiske soldater å ikke begå seksuelle overgrep, avfeier soldatenes egne forklaringer på problemet. Ikke greit, mener Nora Mehsen, som har skrevet en prisvinnende masteroppgave om temaet. KILDEN har publisert et intervju med prisvinneren 26.01.2016. Les mer.

Publisert 26. jan. 2016 12:30

Det var på nippet til at tidsskriftet NORA ble historie. Å jobbe med tidsskrift gir ingen poeng i dagens akademiske tellesystem. Men så fant Beatrice Halsaa og Anka Ryall ut at tidsskriftet er helt essensielt. Deres første nummer er snart ute. KILDEN har et intervju om saken, publisert 25.01.2016. Les mer.

 

Publisert 18. jan. 2016 16:09

Hundrevis av festkledde kvinner på byen nyttårsaften i Köln og Hamburg blir ranet, slått, seksuelt trakassert og noen også voldtatt av en mobb med menn. Deretter har debatten rast – om hvorvidt overgripernes hudfarge, etniske bakgrunn og kultur er årsaken. Les Wencke Mühleisens artikkel i Klassekampens spalte Feminist-Javisst 18.01.2016

Publisert 12. jan. 2016 10:11

Both male and female researchers with children struggle to combine career and family. The competition is now coming from researchers who don’t have children or access to welfare benefits such as parental leave. This finding is from a new study at the University of Oslo that sheds light on the relationship between having both a research career and responsibility for children. By Sara Orning, Senior Lecturer at the Centre for Gender Research .Read more