I media - Side 3

Publisert 29. nov. 2017 12:43
Etter innføringen av allmenn verneplikt er det mye å glede seg over for likestillingsentusiaster. Men laurbærene er ikke egnet å hvile på, skriver Dag Ellingsen og Ulla-Britt Lilleaas, forsker ved Senter for tverrfaglig kjønnsforskning til Forsvarets Forum.
Veggkunst
Publisert 21. nov. 2017 10:54

En ny tenkemåte begynner å sette sitt preg på den offentlige samtalen. I denne tenkemåten blir mennesker først og fremst utgaver av en identitetskategori. Man er «hvit», «mann», «middelklasse» eller «heterofil». I særlig uheldige tilfeller er man alt dette samtidig, skriver Helene Aarseth i en kronikk i Klassekampen

Publisert 20. nov. 2017 11:34

Er du helt utslitt, men føler du mangler feberen for å kunne ta ut en egenmelding? Eller går du og frykter for at du snart møter veggen på grunn av stress?

Ulla-Britt Lilleaas ved  STK har forsket på forskjellene i sykefravær mellom kvinner og menn. Hun sier at til KK at man ikke skal vente for lenge med å oppsøke lege eller ta seg en pause, samtidig som det er viktig å huske på at det ikke alltid er det å bli hjemme som er mest gunstig for helsa.

 

Publisert 20. nov. 2017 11:30

Forsker Tone Brekke, ved STK, mener det er viktig å kombinere bildekampanjer i sosiale medier med grundige diskusjoner om kroppspress.

– Men jeg savner den litt mer samfunnskritiske forståelsen av hva disse bildene er et uttrykk for. Det handler ikke om å være moralistisk eller puritansk, men vi er mer omgitt av kroppspress i dag enn noensinne, blant annet gjennom de sosiale mediene, sier Brekke til Agderposten

 

Publisert 20. nov. 2017 11:25

#METOO: Filmskaper Vibeke Løkkeberg sier til Vårt Land at sex-­trakassering i filmbransjen er like utbredt i Norge som i andre land.

Ulla Britt Lilleaas fra STK har forsket på seksualisert sjargong i forsvaret. Hun kommenterer saken i Vårt Land og mener det er avgjørende at det finnes gode rutiner og en kultur for å rapportere om overtramp.

veggkunst metoo kampanjen
Publisert 16. nov. 2017 15:07

Something is rotten in the state of heterosexuality! eller hva? Metoo-kampanjen i sosiale medier synes å tyde på det.

Pride
Publisert 26. okt. 2017 15:15

Med TV-serien Jævla homo! viser NRK at vi trenger kunnskap om skeive spørsmål. Her bør kjønnsforskerne komme på banen, skriver Elisabeth L. Engebretsen, universitetslektor ved STK.

Denne teksten var først publisert i Kilden Kjønnsforskning.no

Publisert 23. okt. 2017 13:13

"Hvis det blir systematisk seksualisering av kvinner i en såpass alvorlig sak, er det gammeldags. Jeg tenker at det er passé å omtale kvinner på den måten i en profesjonell sammenheng.", sier Anne-Jorunn Berg til Dagbladet om Torgrim Eggens karakteristikker av kvinner i sin nye bok .

Publisert 23. okt. 2017 12:40

Det er utfordrende å anmelde en bok hvor du selv blir plagiert, skriver Hannah Helseth som har anmeldt "Det store sviket. Æresvold og æresdrap i Norge" av Wencke Fulgehaug.

skamløse jenter holder foredrag
Publisert 23. okt. 2017 11:26

"Jeg er så begeistret for boka «Skamløs» at jeg ikke klarer å få hendene ned. De vil være der oppe i lufta og applaudere!, skriver Hannah Helseth som har anmeldt "Skamløs" i Klassekampens bokmagasin.

mor og barn
Publisert 4. okt. 2017 11:21

Kan moderskap som praksis, erfaring og metafor brukes til annet enn å binde og baste det kvinnelige til biologi og den lille verden?

Publisert 27. sep. 2017 16:05

Kvinner tjener 88 prosent av en manns lønn, og tar mer ansvar for ulønnet omsorgsarbeid. Hva skyldes den økonomiske ulikestillingen? Episode 10 av Kjønnsavdelingen handler om lønn, pensjon og feminismens plass i den kapitalistiske økonomien.

Publisert 27. sep. 2017 15:46

TV-serien "Jævla homo" prøver å finne ut av hvordan det er å være homofil i Norge i dag. Dokumentarserien tar opp tema som skam, skeiv sex, ensomhet og femininitet.

Publisert 27. sep. 2017 15:23

– Det er mer enn nok skjønnhetspress som det er. Slike produkter er fullstendig unødvendig. Jeg synes underlivet skal være sånn som det er fra naturens siden, sier Halsaa til Melk & Honning.

Publisert 19. sep. 2017 14:00

Else Lystad er bacelorstudent ved STK og sitter i programutvalget.  Hun medvirker i den norske serien "Generasjoner" der hun snakker om seksuell identitet i sin generasjon.

Har dagens unge kommet bedre eller dårligere ut enn generasjonene før dem? I denne episoden snakker tre personer fra tre generasjoner om hvordan hvordan de opplevde å bli seksuelt aktive. Medvirkende: Elise Lystad, Per Kristian Voss Halvorsen, Marianne Haaland, Arvid Pettersen, Marianne Voss Halvorsen og Torgunn Lystad

 

Publisert 11. sep. 2017 10:55

"Et nytt ekspertutvalg skal finne ut hvorfor gutter gjør det dårligere enn jenter på skolen. I utvalget glimrer forskere som har studert gutter og jenter, kjønn og likestilling med sitt fravær", skriver Harriet Bjerrum Nielsen, professor ved STK, i Aftenposten 7. september. 

Publisert 5. sep. 2017 10:58

Mange likestillingsforkjempere hevder kvinner som bruker hijab er undertrykte, til tross for at de selv hevder det motsatte. Beatrice Halsaa, professor ved STK og Cecilie Thun, forsker ved STK, kommenterer hijabdebatten Vårt Land.

Publisert 4. sep. 2017 12:18

Beatrice Halsaa, professor ved STK, snakker om norsk likestillingspolitikk i anledning Stortingsvalget 2017 på Kjønnsavdelingen podkast.

Denne episoden av Kjønnsavdelingen tar opp hvilke politiske spørsmål som berører likestilling, og hvilken rolle likestilling har i den politiske debatten. Kan man stemme for likestilling ved Stortingsvalget? I episoden deltar også Cathrine Holst, Johannes Bergh, Mina Adampour og Gudrun Schyman.

 

 

 

homofilt par som kysser forran nazidemonsrasjon
Publisert 4. sep. 2017 10:42

«Jeg vil ikke dø – disse folka mener det på alvor», sa Heather Heyer til sin venninne før den nynazistiske demonstrasjonen i Charlottesville i USA.

Publisert 7. aug. 2017 09:55

Hvorfor blir kvinner midt i livet så opptatt av alder lenger før de er gamle? Forfatter og kjønnsforsker Wencke Mühleisen undersøker forholdet mellom kjønn, tid og alder i sommer i P2. Og undrer seg over hvorvidt overgangsalderen egentlig finnes.

Publisert 7. aug. 2017 09:52

Wencke Mühleisen, forfatter og forsker ved STK, skriver for Ytring om stigmaet knyttet til kvinners overgangsalder.

Hør også Wencke Mühleisen i Sommer i P2

Publisert 4. aug. 2017 15:37

- Gutter lærer seg fra de er ganske små at menn er store og sterke, og i alle fall ikke syke. Kanskje er forklaringen på hvorfor menn ikke er så opptatt av helse og sykdom, at de tror de skal leve evig. De skyver det unna. De tror at sykdom er noe som ikke vil skje dem, sier Ulla-Britt Lilleaas, professor ved Senter for tverrfaglig kjønnsforskning til Fedrelandsvennen om hvorfor menn ikke går oftere til legen.

Publisert 4. aug. 2017 15:32

"Sosiolog Ardis Storm Mathisen ved Senter for tverrfaglig kjønnsforskning og SIFO mener trenden med at en av foreldrene tar med et av barna på ferie, er et utslag av flere ting. Et ønske om å gjøre noe hyggelig med barna som kobler til individuelle interesser, samt generelt bedre økonomi, er trolig viktige faktorer". 

Ardis Storm Mathisen kommenterer familieferietrender i VG.

Publisert 4. aug. 2017 15:25

– Mange i 20-årene i dag er opptatt av å kjempe for sin egen integritet. Da kan jeg se for meg at det også er mange som vil tenke at de har rett til å sole seg toppløse uten at noen skal seksualisere dem av den grunn, sier Trine Rogg Korsvik som er historiker ved Senter for tverrfaglig kjønnforskning til Agderposten om toppløs soling. 

 

Publisert 26. juli 2017 10:57

«Er dere søstre»? er et spørsmål jeg ofte får, og gjør meg underlig rørt, når jeg treffer nytt personal på avdelingen der min syke søster for tiden ligger.