Aktuelt - Side 2

Publisert 14. des. 2021 15:32

Integrert innsats fra mange ulike fagdisipliner må til for å håndtere utfordringene som den stadig voksende andelen av eldre i befolkningen representerer. Et forskningssenter i Norge kan fremme en helhetlig forståelse av aldringsprosessen og de eldres rolle i samfunnet, skriver forskerne i Norwegian Centre on Healthy Ageing Network, deriblant Tove Pettersen (STK). 

Publisert 13. des. 2021 13:44

Samlivsekspertene Frode Thuen og Peder Kjøs hevder at kvinner mister «markedsverdi» etter at de har rundet 40. Men i Norge er vi i en situasjon der stadig flere kvinner har mer enn den fruktbare kroppen å legge i potten, skriver Wencke Mühleisen i Klassekampen. 

Publisert 16. nov. 2021 11:21

Sunniva Árja Tobiasen (STK) har forsket på aseksualitet og forventet seksualitet. – Det hander om seksuell tiltrekning. Min erfaring er at folk flest forstår hva det vil si å ikke være seksuelt tiltrukket av noen, sier hun til TV2 Nyheter. 

Publisert 15. nov. 2021 15:09

Når Facebook sensurerer kunsten, tyr museer til pornosiden OnlyFans, skriver Wencke Mühleisen i Klassekampen. 

Publisert 9. nov. 2021 12:04

–Aseksualitet er en identitet på lik linje som heteroseksualitet, homoseksualitet og så videre, sier Sunniva Árja Tobiasen (STK) til forskning.no. Hun er en av få i Norge som har fordypet seg i forskning på aseksualitet, som hun gjorde under sin mastergrad ved Senter for tverrfaglig kjønnsforskning.

Publisert 9. nov. 2021 09:01

Lotta Snickare (UiO/Kungliga tekniska högskolan) har blitt intervjuet av Kilden om boka Likestilling i akademia. Fra kunnskap til endring (Cappelen Damm Akademisk, 2021), som hun og Øystein Gullvåg Holter (STK) har vært redaktører for. 

Publisert 18. okt. 2021 12:54

Det nytter ikke å lukke øynene for at det eksisterer vesentlige sammenhenger mellom kjønn og klimakrise, skriver Wencke Mühleisen i Klassekampen. 

Publisert 9. sep. 2021 14:55

Denne uka har sosiale medier over hele verden gjort det mulig for brukerne å skrive hvilket kjønn de identifiserer seg med. Hun/han/hen eller de/dem. – Det viktige her er at riktig bruk av personlig pronomen gir folk muligheten til å uttrykke hvem de er, og bli anerkjent for hvem de er, forteller Sara Orning (STK). 

Publisert 9. sep. 2021 12:40

Beret Bråten og Maja Feng Mikalsen (STK) har fått i oppdrag å kartlegge utfordringene på UiO når det kommer til mangfold, men spørreundersøkelsen som skulle sendes til alle UiO-ansatte har blitt forsinket. En e-post sendt i lederlinjen skal ha utløst en «tenkepause» hos UiO-ledelsen, skriver Uniforum. 

Publisert 26. aug. 2021 13:55

Beret Bråten og Maja Feng Mikalsen (STK) har fått i oppdrag å kartlegge utfordringene på UiO når det kommer til mangfold og inkludering. Denne uka sender de ut en anonym spørreundersøkelse til alle UiO-ansatte for å få innsikt i de ansattes egne perspektiver og erfaringer på dette feltet.

Publisert 9. aug. 2021 09:52

Forfatteren Friederike Mayröcker er død. Hennes mål var å forstyrre språket – og dermed vise at alt kan se helt annerledes ut enn det århundrers regler vil foreskrive oss, skriver Wencke Mühleisen i Klassekampen. 

Publisert 2. aug. 2021 10:09

Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) har utnevnt en ytringsfrihetskommisjon for akademia, og peker på kansellering og scenenekt som trusler mot ytringsfriheten. Nå går flere forskere ut mot Asheims uttalelser. – Basert på det utdanningsministeren sier, kan jeg ikke se hvordan utvalget vil svare på de problemene vi står overfor, sier Jorunn Økland (STK) til Aftenposten.

Publisert 28. juni 2021 10:46

Sommeren er tosomhetens årstid. Men hva med dem som er alene, spør Wencke Mühleisen i Klassekampen. 

Publisert 3. mai 2021 19:14

«Rødstrømperne» sprengte rammer og brøt med patriarkatets helligste bånd, skriver Wencke Mühleisen i Klassekampen. 

Publisert 12. mars 2021 14:00

I 1954 skrev Simone de Beauvoir «De uadskillelige», en kortroman inspirert av vennskapet med Elisabeth Lacoin, men først i fjor ble den utgitt, og nå er den tilgjengelig i norsk oversettelse. I denne saken i Klassekampen uttaler Tove Pettersen (STK) seg om betydningen av dette vennskapet for Beauvoir, og hvordan verket belyser Det annet kjønn.