I media

Publisert 21. aug. 2018 15:01

Thea Engvik (19) skulle registrere seg i førstegangstjenesten. Da fikk hun råd om å «ikke gå med den trangeste uniformen» og «ikke ta guttene for seriøst». Sjokkerende, mener kjønnsforsker.

Publisert 14. aug. 2018 09:20

Wencke Mühleisen hevder det er tid for et oppgjør med den sexistiske fortellingen om klimakteriet.

Publisert 3. juli 2018 14:30

Eiendomsutvikling er en konservativ bransje – i hvert fall i Norge – og politikere er helt uten visjoner og vilje til «å gripe inn i markedet». Jeg tenker at det er et soleklart feministisk krav å fremme felleskapsorienterte boformer!

demonstrasjon
Publisert 15. mai 2018 09:31

Forsøk å si «patriarkat». Er jeg alene om fornemmelsen av grus i munnen?

Publisert 19. apr. 2018 16:19

Stipendiat Anne Bitsch skriver i Klassekampen om om hvordan forskerens følelser blir sett ned på i metodelitteraturen, men at kontakt med følelsene kan gi bedre forskere og bedre forskning. Forskerforum har republisert saken.

Publisert 26. mars 2018 15:22

Hva med flørten? Må vi heretter be daten signere en skriftlig erklæring før vi kysser hen for ikke å bli kastet i klørne på Metoo-ekstremister?

Publisert 13. mars 2018 14:13

Hvorfor kan menn kle av seg på overkroppen, men ikke kvinner? Kvinnene i Free the Nipple-bevegelsen kler av seg i feminismens navn.

– Folk vil alltid kle av seg på internett, av ulike grunner. Det at vi gjør det på internett men ikke i vårt virkelige liv, i parken om sommeren for eksempel, er et paradoks, sier Hannah Helseth, universitetslektor ved STK, til Universitas.

Publisert 27. feb. 2018 14:38

Episodebeskrivelse:

Professor emerita Harriet Bjerrum Nielsen har kjøpt enveis billett til Hellas, men først skal hun hjelpe oss i Salongen forsone oss med at tida bare fortsetter å renne ut. Og at barndommen aldri kommer tilbake - og for framtidige generasjoner, kanskje ikke i det hele tatt, med tanke på dagens skolevesen. Resultat: Livsudugelige mennesker. Hjelp.

 

demonstasjon mot voldtekt
Publisert 13. feb. 2018 11:19

Metoo-debatten har satt søkelys på at det eksisterer en underbelyst kjønnskultur der menn med makt utnytter sin posisjon til å seksualisere, trakassere og forgripe seg på særlig unge kvinner.

Publisert 7. feb. 2018 13:45

PORTRETT: Professor Harriet Bjerrum Nielsen har vært klasseromsforsker siden hun selv var barn, og har ingen planer om å gi seg. Når hun nå blir pensjonist, ser hun med bekymring på utviklingen for de aller yngste i skolen.

Les intervjuet med Harriet Bjerrum Nielsen, professor og tidligere senterleder ved STK, i Uniforum

Publisert 7. feb. 2018 13:41

Gjelder det egne regler for teorier som har definert seg som allierte med minoriteter og undertrykte? Helene Aarseth fortsetter debatten om interseksjonalitet i Kilden kjønnsforskning.no. Her svarer hun Lene Myong, Stine Helena Bang Svendsen og Janneke van der Ros.

#metoo
Publisert 19. des. 2017 14:35

”Metoo”kampanjen viser at seksuell trakassering er utbredt i norsk arbeidsliv, med seksualisert språkbruk, uønsket berøring, overgrep og voldtekt. Få har tatt til orde for ledelsens ansvar for det som skjer på arbeidsplassen, skrev Ulla-Britt Lilleaas og Dag Ellingsen til Dagens Næringsliv lørdag 16. desember

Publisert 19. des. 2017 13:42

I 2016 skrev historiker Trine Rogg Korsvik og Guro Bøe Linnet en rapport om kvinnesituasjonen på Det juridiske fakultet på Universitetet i Oslo, på oppdrag fra fakultetet. Mandag 18.desember ble rapporten Juss og kjønn omsider offentliggjort.

baby som leker
Publisert 19. des. 2017 10:18

Det er rart å tenke på at leketøysbutikkene på 1970-tallet var mindre kjønnssegregerte enn dagens.

Publisert 18. des. 2017 13:07

I kjølvannet av Metoo-debatten advarer NTNU-professor Leif Edward Ottesen Kennair mot «uro rundt mannlig seksualitet». – En tilnærming som hører fortiden til, svarer UiO-professor Ulla-Britt Lilleaas i Dagens Næringsliv.

Publisert 29. nov. 2017 12:43
Etter innføringen av allmenn verneplikt er det mye å glede seg over for likestillingsentusiaster. Men laurbærene er ikke egnet å hvile på, skriver Dag Ellingsen og Ulla-Britt Lilleaas, forsker ved Senter for tverrfaglig kjønnsforskning til Forsvarets Forum.
Veggkunst
Publisert 21. nov. 2017 10:54

En ny tenkemåte begynner å sette sitt preg på den offentlige samtalen. I denne tenkemåten blir mennesker først og fremst utgaver av en identitetskategori. Man er «hvit», «mann», «middelklasse» eller «heterofil». I særlig uheldige tilfeller er man alt dette samtidig, skriver Helene Aarseth i en kronikk i Klassekampen

Publisert 20. nov. 2017 11:34

Er du helt utslitt, men føler du mangler feberen for å kunne ta ut en egenmelding? Eller går du og frykter for at du snart møter veggen på grunn av stress?

Ulla-Britt Lilleaas ved  STK har forsket på forskjellene i sykefravær mellom kvinner og menn. Hun sier at til KK at man ikke skal vente for lenge med å oppsøke lege eller ta seg en pause, samtidig som det er viktig å huske på at det ikke alltid er det å bli hjemme som er mest gunstig for helsa.

 

Publisert 20. nov. 2017 11:30

Forsker Tone Brekke, ved STK, mener det er viktig å kombinere bildekampanjer i sosiale medier med grundige diskusjoner om kroppspress.

– Men jeg savner den litt mer samfunnskritiske forståelsen av hva disse bildene er et uttrykk for. Det handler ikke om å være moralistisk eller puritansk, men vi er mer omgitt av kroppspress i dag enn noensinne, blant annet gjennom de sosiale mediene, sier Brekke til Agderposten

 

Publisert 20. nov. 2017 11:25

#METOO: Filmskaper Vibeke Løkkeberg sier til Vårt Land at sex-­trakassering i filmbransjen er like utbredt i Norge som i andre land.

Ulla Britt Lilleaas fra STK har forsket på seksualisert sjargong i forsvaret. Hun kommenterer saken i Vårt Land og mener det er avgjørende at det finnes gode rutiner og en kultur for å rapportere om overtramp.

veggkunst metoo kampanjen
Publisert 16. nov. 2017 15:07

Something is rotten in the state of heterosexuality! eller hva? Metoo-kampanjen i sosiale medier synes å tyde på det.

Pride
Publisert 26. okt. 2017 15:15

Med TV-serien Jævla homo! viser NRK at vi trenger kunnskap om skeive spørsmål. Her bør kjønnsforskerne komme på banen, skriver Elisabeth L. Engebretsen, universitetslektor ved STK.

Denne teksten var først publisert i Kilden Kjønnsforskning.no

Publisert 23. okt. 2017 13:13

"Hvis det blir systematisk seksualisering av kvinner i en såpass alvorlig sak, er det gammeldags. Jeg tenker at det er passé å omtale kvinner på den måten i en profesjonell sammenheng.", sier Anne-Jorunn Berg til Dagbladet om Torgrim Eggens karakteristikker av kvinner i sin nye bok .

Publisert 23. okt. 2017 12:40

Det er utfordrende å anmelde en bok hvor du selv blir plagiert, skriver Hannah Helseth som har anmeldt "Det store sviket. Æresvold og æresdrap i Norge" av Wencke Fulgehaug.

skamløse jenter holder foredrag
Publisert 23. okt. 2017 11:26

"Jeg er så begeistret for boka «Skamløs» at jeg ikke klarer å få hendene ned. De vil være der oppe i lufta og applaudere!, skriver Hannah Helseth som har anmeldt "Skamløs" i Klassekampens bokmagasin.