Professor Jorunn Økland (STK) foreslår å bruke «hen» om Gud. –Når språket forandrer seg, må språket om Gud også endre seg, sier hun til Vårt Land.
I media
Flytende kjønn og seksualitet en del av feminismen? Det er da ikke noe nytt, skriver Wencke Mühleisen i Klassekampen.
Beret Bråten og Maja Feng Mikalsen (begge STK) har utført et forskningsprosjekt om mangfold og inkludering blant de ansatte på Universitetet i Oslo. Her finner du omtaler av rapporten i media.
Krigen i Ukraina har dessverre gjort seksuell vold i konfliktsituasjoner til et høyaktuelt tema. Professor Inger Skjelsbæk (STK), som forsker på nettopp dette feltet, har nylig bidratt til en rekke mediasaker nasjonalt og internasjonalt om situasjonen i Ukraina, og de kjønnede dimensjonene av krig og konflikt mer generelt.
Vårt Land skriver om Sofie Braut, som velger å leve med mannen som overhodet i familien. Jorunn Økland (STK) kommenterer at valget om å underordne seg på denne måten handler om estetikk og iscenesettelse.
De etiske, rettslige og sosiale dilemmaene knyttet til kommersiell surrogati blir gjennom krigen i Ukraina på dramatisk vis lagt åpent, skriver Wencke Mühleisen i Klassekampen.
Kan et svart kapittel i norsk krigshistorie hjelpe «fiendens barn» verden over? Aftenposten skriver om de norske krigsbarna, og ERC-prosjektet EuroWARCHILD.
Stipendiat Maria Hansen ved STK intervjues av Universitas om sin forskning på gråsonesex.
En krig produserer alltid autoritære hierarkier mellom kvinner og menn, skriver Wencke Mühleisen i Klassekampen.
Soldater, flyktninger, ofre og mødre: Vi må lytte til historiene om kvinnenes krig i Ukraina, skriver Inger Skjelsbæk (STK) i Agenda Magasin.
– Mangfald handlar ikkje berre om at ein ikkje skal forskjellsbehandle, men også om at eit mangfald av perspektiv gjer noko med kvaliteten i det universiteta driv med, seier Beret Bråten (STK) til kifinfo.no.
Det har kommet ulike reaksjoner på en ny studie om ytringsfrihet i akademia, som blant annet viser at forskere er mer venstreorienterte enn resten av befolkningen, skriver Aftenposten. Inger Skjelsbæk (STK) mener det må være høy takhøyde for å være faglig uenig, også når det gjelder kontroversielle felt som kjønn og migrasjon.
Å ha kunnskap om identitetspolitikkens historie er avgjørende for å ikke trekke opp stigen etter seg når egen kategori har fått en plass ved bordet, skriver Wencke Mühleisen i Klassekampen.
I okkupasjonstid blir kvinners seksualitet bærere av det nasjonale, skriver Wencke Mühleisen i Klassekampen.
Mia (23) identifiserer seg som demiseksuell. –Vi trenger alle de ulike seksualitetene, for det bidrar til å normalisere at det er helt i orden ikke å ha lyst på sex, sier Sunniva Árja Tobiasen (STK) til Romerikes Blad.
Det er mulig å skape et større rom for å ivareta og dyrke frem lokalt forankrede forskningstalenter, og slik bevare Norge som aktiv bidragende kunnskapsnasjon, skriver professor emerita Harriet Bjerrum Nielsen (STK) i Khrono.
Integrert innsats fra mange ulike fagdisipliner må til for å håndtere utfordringene som den stadig voksende andelen av eldre i befolkningen representerer. Et forskningssenter i Norge kan fremme en helhetlig forståelse av aldringsprosessen og de eldres rolle i samfunnet, skriver forskerne i Norwegian Centre on Healthy Ageing Network, deriblant Tove Pettersen (STK).
Samlivsekspertene Frode Thuen og Peder Kjøs hevder at kvinner mister «markedsverdi» etter at de har rundet 40. Men i Norge er vi i en situasjon der stadig flere kvinner har mer enn den fruktbare kroppen å legge i potten, skriver Wencke Mühleisen i Klassekampen.
En akademisk monokultur er i ferd med å spre seg veldig fort, skriver Helene Aarseth (STK) i Morgenbladet.
Radioprogrammet Studio 2 har intervjuet postdoktor Reinert Skumsnes (STK) om familie, kjønn og seksualitet i Det gamle Egypt.
Lotta Snickare (MN/STK) har blitt intervjuet av Uniforum om funnene i den nye boka Likestilling i akademia - fra kunnskap til endring.
Sunniva Árja Tobiasen (STK) har forsket på aseksualitet og forventet seksualitet. – Det hander om seksuell tiltrekning. Min erfaring er at folk flest forstår hva det vil si å ikke være seksuelt tiltrukket av noen, sier hun til TV2 Nyheter.
Når Facebook sensurerer kunsten, tyr museer til pornosiden OnlyFans, skriver Wencke Mühleisen i Klassekampen.
–Aseksualitet er en identitet på lik linje som heteroseksualitet, homoseksualitet og så videre, sier Sunniva Árja Tobiasen (STK) til forskning.no. Hun er en av få i Norge som har fordypet seg i forskning på aseksualitet, som hun gjorde under sin mastergrad ved Senter for tverrfaglig kjønnsforskning.
Lotta Snickare (UiO/Kungliga tekniska högskolan) har blitt intervjuet av Kilden om boka Likestilling i akademia. Fra kunnskap til endring (Cappelen Damm Akademisk, 2021), som hun og Øystein Gullvåg Holter (STK) har vært redaktører for.