Guttastemning – mannlig fellesskap eller giftig maskulinitet?

Hva menes egentlig med «guttastemning»? Dagens Næringsliv ser nærmere på dette fenomenet, og trekker på forskningen til Ulla-Britt Lilleaas (STK) og Dag Ellingsen.

«Humorens tvetydige funksjon», publisert i Tidsskrift for kjønnsforskning tidligere i år, heter den eneste norske studien som ser litt nærmere på guttastemning. Dag Ellingsen og Ulla-Britt Lilleaas skulle forske på mannskulturer som støter kvinner ut av Forsvaret. På veien kom de over betydningen av guttastemning.

– Vi oppdaget ved en ren tilfeldighet at dette var et begrep, et stykke inn i prosjektet. Så jeg er ingen ekspert, sier Ulla-Britt Lilleaas (75).

Likevel kan de ha truffet bra på et av fenomenets konfliktlinjer. De mannlige soldatene presenterte det nemlig som «en stemning som gjør at gutter kan snakke med hverandre om vanskelige ting, og være intime om egen seksualitet».

Jentene beskriver noe ganske annet. «Det starter gjerne med høy bakgrunnsmusikk som gutta digger, så bygger det seg opp med seksualiserende sanger, og til slutt tar det helt av», heter det i studien.

Les hele saken hos Dagens Næringsliv (krever abonnement)

Publisert 2. okt. 2020 13:07