Sak om demi- og aseksualitet i Romerikes Blad

Mia (23) identifiserer seg som demiseksuell. –Vi trenger alle de ulike seksualitetene, for det bidrar til å normalisere at det er helt i orden ikke å ha lyst på sex, sier Sunniva Árja Tobiasen (STK) til Romerikes Blad. 

«– Aseksuelle kan oppleve å bli sykeliggjort

Tobiasen forteller at dagens norske samfunn har kommet dit at vi kan forstå at ikke alle er hetero, og at vi stadig lærer oss til å inkludere variasjon om seksuell tiltrekning.

– Men antagelser om at alle opplever seksuell tiltrekning, den ligger der gjerne ennå, påpeker hun.

Dette kan knyttes til mangel på kunnskap, noe som ifølge Tobiasen kan ha store konsekvenser for personer som identifiserer seg som a- eller demiseksuelle.

– Det kan skape forventninger om seksualitet, både overfor en selv og andre, noe som kan gjøre at en for eksempel deltar i seksuell aktivitet som en ikke ønsker. Slik kan en bli seksualisert når en ikke ønsker det, og gjøre at aseksuelle opplever å bli sykeliggjort – at det antas at det er noe galt om en ikke opplever seksuell tiltrekning eller lyst.

– Hva tenker du om at enkelte kan oppleve det slik?

– Jeg forstår veldig godt at det kan oppleves krevende om en kjenner seg annerledes enn det som er den antatte normen. Men det er rom for demiseksuelle og alle andre innenfor det aseksuelle fellesskapet. Dette er et rom hvor vi alle kan tenke nytt om hva slags relasjoner vi har som er kjærlige og ikke-seksuelle, svarer Tobiasen.»

Les hele saken på rb.no

Publisert 3. jan. 2022 15:14 - Sist endret 3. jan. 2022 15:14